Meteen naar de content

De Body Mass Index (BMI), wat betekent dat? 

De Body Mass Index (BMI), wat betekent dat eigenlijk?  - FITAGE

Je begint met afvallen, één van de eerste dingen die bij je gemeten wordt is vaak je BMI. Maar wat is dat nu en hoeveel zegt het over je ideale gewicht?  

 

BMI

 

De Body Mass Index, die ook wel bekend staat als quetelet index is al bijna 200 jaar een snelle en handige berekening die een indicatie geeft van het ideale gewicht. De formule werd in 1830 ontwikkeld door de Belgische astronoom en wiskundige Adolphe Quetelet, en is tot op de dag van vandaag een goede manier om te meten of je een gezond gewicht hebt. Het is een formule die enkel gebaseerd is op twee variabelen, je lichaamsgewicht en je lengte. 


De formule is het lichaamsgewicht (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). 

 

Wat is een gezonde BMI?

De World Health Organization geeft aan dat een uitkomst tussen de 18.5 en 25 staat voor een gezond gewicht. Tussen de 25 en de 30 is overgewicht, waarbij je moet opletten dat je niet meer aankomt maar nog niet direct in de gevarenzone zit. Een BMI van boven de 30 betekent echter ernstig overgewicht. Onderzoeken laten zien dat mensen met een BMI tussen de 30 en 35 gemiddeld 3 jaar korter leven en een sterk verhoogde kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten hebben dan mensen met een gezond BMI. Bij een BMI van boven de 35 wordt er gesproken van morbide obesitas en loopt het risico op verregaande gezondheidsproblemen nog weer exponentieel op. Heb je een BMI van onder de 18.5 dan moet je aankomen om gezondheidsproblemen door ondergewicht te voorkomen.  

Werkt de BMI berekening altijd?

BMI wordt alom gezien als een makkelijke en goede manier om uit te rekenen of je op je ideale gewicht zit maar werkt niet altijd. Voornamelijk Nederlands kampioen kogelstoten Rutger Smit ging bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen in London met een BMI van 33.5. Volgens de BMI index zou hij gevaarlijk overgewicht hebben, maar Smit was natuurlijk goed gezond. Hij had zoveel spiermassa dat deze berekening voor hem niet op ging. Ook voor mensen met te weinig spiermassa geeft de BMI een vertekend beeld, vandaar dat er ook naar onder andere spiermassa en vetpercentage moet worden gekeken om een compleet beeld van je gezondheid te hebben.

 

FITAGE weegschaal met BMI meting

Op de FITAGE bluetooth weegschaal vind je de BMI, spiermassa en vetpercentage allemaal met één druk op de knop. Voorkom gezondheidsproblemen door overgewicht en ga aan de slag met het voedingsadvies van FitAge om richting een gezond BMI te werken. 

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes