Meteen naar de content

Waarom zijn vetten belangrijk voor het menselijk lichaam?

Vetten zijn belangrijker voor het menselijk lichaam dan je denkt! - FITAGE

Vetten zijn naast koolhydraten en eiwitten een voedingsstof voor het menselijk lichaam. Vet is belangrijker dan men vaak denkt. Het levert namelijk belangrijke vitamines en bouwstenen voor het menselijk lichaam en is daarom onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vetten bevatten per gram 9 calorieën, waar eiwitten en koolhydraten beide 4 calorieën opleveren. Je hebt twee verschillende soorten vetten; verzadigd vet en onverzadigd vet.

 

Verzadigd en onverzadigd vet

Het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet zit hem in de structuur van de vetmoleculen. Door dit verschil in structuur gaat het lichaam net iets anders om met verzadigd vet ten opzichte van onverzadigd vet. Het is raadzaam om niet teveel verzadigd vet te eten. Dit heeft namelijk een ongunstige invloed op je cholesterolgehalte waarbij het je LDL-cholesterol verhoogt wat negatieve invloed heeft op je hart- en bloedvaten. Onverzadigde vetten zorgen juist dat het LDL-cholesterol wordt verlaagd, wat een positieve invloed heeft op je hart- en bloedvaten.

 

Check de tabel om te zien welke vetten er in voeding zitten!

 

Vetten zijn belangrijker voor het menselijk lichaam dan je denkt!

 

Hoeveel vetten heb je nodig? Ook als je sport?

In een gezond voedingspatroon haal je minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoefte uit vet. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man. Bij voorkeur komt niet meer dan 10% van je energiebehoefte uit verzadigd vet, dat is per dag maximaal 22 gram voor vrouwen en 28 gram voor mannen. Voor sporters is het ook belangrijk om genoeg gezonde onverzadigde vetten binnen te krijgen, vetten verhogen namelijk je testosteron en groeihormoon (HG). Daarnaast kan Omega 3 (visolie) het totale lichaamsvet verlagen.

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes