Meteen naar de content

Waarom zijn eiwitten belangrijk bij een gezond voedingspatroon?

Waarom zijn eiwitten belangrijk bij een gezond voedingspatroon? - FITAGE

Eiwitten (ofwel proteïne) zijn net als koolhydraten en vetten een voedingsstof voor het menselijk lichaam. Bijna alle voeding bevat eiwitten. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Bij plantaardige producten moet je vooral denken aan peulvruchten, noten en granen. Dierlijke bronnen zijn vooral vlees, vis, eieren, kwark en kaas. Eiwitten leveren zowel calorieën als aminozuren. Aminozuren zijn belangrijk als bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Door middel van de aanvoer van aminozuren herstelt en versterkt de cel zich.

 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Het lichaam gebruikt eiwitten voor verschillende belangrijke functies, namelijk:

  • De opbouw en het herstel van lichaamscellen.
  • Transport van belangrijke stoffen in het bloed en in de cel.
  • Alle enzymen zijn van origine eiwitten. Enzymen zijn belangrijk voor veel lichamelijke processen, waaronder de spijsvertering en afweer.
  • Aminozuren zijn voorlopers van neurotransmitters. Deze spelen een rol bij de aanmaak van verschillende stoffen.
  • Eiwitten zijn betrokken bij de spieropbouw en het herstel na spierafbraak.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De gemiddelde hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt is afhankelijk van jouw situatie. Als je een kantoorbaan hebt en niet beweegt of sport in je vrije tijd dan heb je een stuk minder eiwitten nodig dan een bodybuilder. Hieronder zie je een tabel met het aangegeven dagelijkse gemiddelde. Een teveel aan eiwit zal bij gezonde mensen weinig tot geen invloed hebben op bijvoorbeeld nieren of botmassa. Wetenschappelijk onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat dagelijks meer dan 2 gram per kilo lichaamsgewicht een voordeel heeft boven lagere innames. Het zou dan ook zonde zijn van het geld, eiwitten zijn namelijk duurder om te kopen in de supermarkt dan koolhydraten of vetten.

 

Waarom zijn eiwitten belangrijk bij een gezond voedingspatroon?

Eiwitten om af te vallen?

Het is niet zo dat het eten van veel eiwitten ervoor zorgt dat je kilo’s afvalt. Zoals eerder benoemd speelt de totale hoeveelheid calorieën die je eet versus die je verbruikt daarbij de doorslaggevende rol. Wanneer je bezig bent met (kracht)sport en wilt afvallen is het echter wel aan te raden om goed op je eiwitinname te letten. Als je structureel te weinig eiwitten binnenkrijgt tijdens een calorietekort dan wordt er meer spiermassa afgebroken dan nodig, en dat zou zonde zijn! 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes