Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam. Koolhydraten zijn naast vetten en eiwitten de derde macronutriëntengroep waaruit onze voeding bestaat. Vezels, suikers en zetmeel zijn de voornaamste vormen waaruit koolhydraten zijn gemaakt. Je kunt koolhydraten opdelen in eenvoudige en complexe koolhydraten, en verteerbaar of onverteerbaar. Maar waarom zijn koolhydraten eigenlijk belangrijk? Je leest het hier!
Eenvoudige vs. Complexe Koolhydraten
Een koolhydraat bestaat altijd uit een of meer suikermoleculen, de sachariden. Je kunt koolhydraten indelen naar het aantal suikermoleculen waaruit ze bestaan. De meest voorkomende eenvoudige koolhydraten zijn glucose, fructose (fruitsuiker), en sucrose (uit suikerriet en suikerbieten). Glucose is een energiebron die sneller verteerd wordt dan complexe koolhydraten. Dit is waarom eenvoudige koolhydraten ook wel ‘snelle suikers’ worden genoemd. Je vindt enkelvoudige koolhydraten niet alleen in tafelsuiker en snoep, maar ook in fruit.
Complexe koolhydraten zijn zo genoemd vanwege hun complexere molecuulstructuur. Ze zitten vooral in groenten, granen, bonen en zaden. Het eten van veel complexe koolhydraten maakt het afvallen een stukje makkelijker, omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan bij een eenvoudige koolhydraten (vaak snoep/suiker).
Koolhydraten en Sport
Koolhydraten zijn over het algemeen een betere bron van energie dan eiwitten of vetten. Dit komt omdat de verbranding van koolhydraten iets sneller gaat waardoor er minder zuurstof van jouw lichaam nodig is om het af te breken. Hierdoor wordt de energie ook sneller geleverd aan jouw spieren waardoor het positieve invloed heeft op jouw sportprestaties.
Koolhydraten en Gewicht
Het is een fabel dat koolhydraten je dik maken. Wat bepaalt of je aankomt of afvalt ligt aan je energiebalans (geconsumeerde calorieën versus verbruikte calorieën). Pas wel op met het eten van veel eenvoudige koolhydraten (snoep, koekjes etc.). Hier zitten namelijk veel calorieën in en geven niet echt een vol gevoel, waardoor je sneller geneigd bent om over je energiebalans te gaan (waardoor je wel kan aankomen!).