Meteen naar de content

Health Heroes - Silvio (54): “Je kunt niet de hele dag door rijstwafels eten”

man tennis illustratie

In onze gloednieuwe rubriek, Health Heroes, staan persoonlijke verhalen van leden uit onze community centraal. Als je met gezondheid, afvallen en sport bezig bent, is het zeer interessant om over de reis en ervaringen van anderen te lezen. Wat zijn hun successen en obstakels? Welke gouden tips hebben ze? Deze keer praten we met Silvio (54).

Regelmatig sporten doet Silvio al jaren, maar pas sinds maart dit jaar is hij écht serieus met zijn gezondheid bezig. “Ik had last van mijn heup en dat ging maar niet over. De dokter stuurde mij toen naar een onderzoeksbureau en die concludeerde dat ik overgewicht had. Je zag het misschien niet meteen aan mij, maar ik was te zwaar voor mijn lengte.”

 

Het roer om

Reden genoeg om zijn eetpatroon om te gooien. “In het begin hield ik alles bij met een app, zeven dagen lang. Dat doe ik nu minder, ik heb er meer gevoel bijgekregen.” Volgens Silvio draait het allemaal om balans. “Als ik een verjaardag heb doe ik daar leuk mee, maar de dag daarna houd ik een ‘kwarkdagje’, zoals ik dat noem.” Hij probeert waar mogelijk te compenseren. “Je kunt niet de hele dag door rijstwafels eten. Als ik in de middag iets lekkers eet, schep ik ’s avonds minder op. Maar snoepen en chips eten zoals voorheen doe ik niet meer.”

De personenweegschaal van FITAGE is voor Silvio een zeer handig hulpmiddel bij het behouden van de balans. “Ik gebruik hem sowieso elke ochtend. Maar soms gebruik ik hem ook ’s avonds, als ik trek heb. Dan ga ik op de weegschaal staan om te zien of het kan. Vaak denk ik dan ‘dit moet ik niet doen’. En dan neem ik een kopje water tegen de honger”, legt hij uit.

 

Obstakels

Silvio tennist al jaren drie keer per week. Waar hij in het begin tegenaan liep, is dat de verandering van zijn eetpatroon hier moeilijk mee te rijmen was. “Ik viel bijna om. Mijn batterij was op en ik verloor vaker. Maar na drie maanden ging dat eigenlijk vanzelf beter. Als ik echt honger heb eet ik een banaan, dat helpt.”

Wat hem nu nog wel eens tegenstaat, is dat hij het af en toe een beetje saai vindt. “Kijk, het is niet meer dat ik zoals vroeger de stad in hoef te gaan. De meeste weekenden ben ik thuis of bij een verjaardag. Vroeger zetten we een film of een voetbalwedstrijd op en hadden we daar gezellig kaas, chips en nootjes bij. Dat ging dan allemaal op. Dat is nu anders. Ik koop wel eens ongezouten zoutjes en op zaterdag tolereer ik iets meer, maar ik let wel op.” Toch gaat het hem allemaal goed af. “Het scheelt dat ik van nature al veel discipline en doorzettingsvermogen heb. Daar heb ik geluk mee.”

Die discipline komt op meer vlakken van pas. “Ik tenniste natuurlijk al, maar ik probeer daarnaast zoveel mogelijk te bewegen. Tussen de zes- en tienduizend stappen per dag. Ik hou niet van wandelen, maar ik doe het wel”, vertelt hij. Hij heeft zo zijn manieren om het leuk te houden “Ik ga bijvoorbeeld niet ’s avonds wandelen, maar tijdens de lunchpauze. Of ik loop naar werk in plaats van dat ik de auto pak.”

 

“Soms moet je iets doen wat je niet leuk vindt”

Als Silvio dan ook iets aan anderen mag adviseren: vermijd de auto zoveel mogelijk. “Ga lopen of pak de fiets, maar laat die auto in ieder geval staan.” Heeft hij verder nog tips voor anderen? “Ik heb de mazzel dat ik van sporten houd, sommige mensen hebben dat niet. Maar soms moet je ook gewoon iets doen wat je niet leuk vindt, zoals ik met wandelen doe.”

Silvio is het harde bewijs dat het loont om je met gezondheid en sport bezig te houden. “Ik voel me veel fitter, zeker als ik het vergelijk met mannen van mijn leeftijd. Ik loop makkelijker de trap op en mijn buik zit niet meer in de weg. Vroeger was ik al buiten adem als ik mijn schoenen moest aandoen.”

 

Toekomst

Silvio weegt nu rond de 104 kilo. Gezien Silvio’s lengte, zou 92 kilo eigenlijk het streefdoel moeten zijn. “Dat is voor mij een utopie. Ik vind te dun ook niet bij mij passen. En als ik niet zoveel zou sporten, zou ik misschien ook lichter zijn. Daarom is mijn doel 102 kilo.” Hij is er bijna! We wensen Silvio veel succes en hopen dat FITAGE kan blijven bijdragen aan het behalen van zijn doelen.

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes