Meteen naar de content

Een koolhydraatarm dieet: wat is het en hoe begin je ermee?

gezond eten in een schaal

Een koolhydraatarm dieet biedt uitkomst voor mensen die wél willen afvallen, maar hun spiermassa niet willen verliezen. In deze blog leggen we je uit wat koolhydraatarm eten precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je ermee begint.  

 

Wat is een koolhydraatarm dieet?  

 De naam zegt het eigenlijk al: bij een koolhydraatarm dieet beperk je het aantal koolhydraten in je dagelijkse voedingspatroon. Dit doe je door vooral producten te eten waar weinig koolhydraten in zitten. Je vindt koolhydraten in suikers, zetmeel en vezels. Daarom vermijd je in dit dieet zoveel mogelijk voedingsmiddelen die dit bevatten. In plaats van dat je je energie uit koolhydraten haalt, doe je dit nu vooral uit eiwitten en vet. 

 Een koolhydraatarm dieet houdt zeker niet in dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Je eet ongeveer tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag, afhankelijk van hoe intensief je sport. Koolhydraten zorgen namelijk voor de nodige energie tijdens een sportsessie. En wanneer je weinig koolhydraten binnenkrijgt, heeft dit invloed op je sportprestaties. Wanneer je minder dan 50 gram koolhydraten eet, spreekt men van een ander dieet: het ketodieet. Dit dieet is nog strenger en daardoor voor sommigen lastiger vol te houden.   

 

Voordelen van koolhydraatarm eten  

 De sleutel tot afvallen is minder calorieën eten dan je verbruikt. Een koolhydraatarm dieet gebruiken om lichaamsvet te verliezen is dan ook alleen succesvol als je deze regel toepast. Het fijne aan dit dieet is dat je koolhydraten deels inruilt voor eiwitten. Hierdoor verlies je relatief minder spiermassa en is het zelfs mogelijk om een klein beetje spiermassa op te bouwen. Bovendien zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel. Je krijgt daardoor geen last van het welbekende hongergevoel dat veel andere diëten wél veroorzaken. Omdat koolhydraatarm eten vaak leidt tot het eten van meer natuurlijke en onbewerkte producten heeft het een positieve impact op de kwaliteit van je voeding.   

 

Wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet? 

Het idee achter een koolhydraatarm dieet is dat je zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen eet. Dit soort producten bevatten namelijk van nature weinig koolhydraten. Daarnaast vind je in de supermarkten tegenwoordig steeds meer koolhydraatarme varianten van producten die normaal gesproken koolhydraatrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraatarm brood en pasta.   

Groente en zuivel spelen een grote rol in een koolhydraatarm dieet. Daarnaast mag je vlees en vis eten. Ben je vegetarisch? Dan kies je voor vleesvervangers. Ook drink je veel water en zijn koffie en thee zonder suiker toegestaan. Noten en zaden passen ook zeker in een koolhydraatarm dieet, maar kijk uit met de calorieën, liever niet meer dan een handje per dag.  

 

groenten

 

Voor sommige producten luidt het advies om het minder te eten, zoals peulvruchten (één portie per week) en fruit (één stuk per dag). Kies het liefst voor aardbeien, frambozen en bramen, die bevatten de minste koolhydraten. Je laat suikers, zetmeel en vezels zoveel mogelijk staan. Zetmeel vind je bijvoorbeeld in brood, rijst, aardappelen en pasta. Daarnaast vermijd je alcohol en frisdranken, deze zitten vaak bomvol koolhydraten.  

 

Hoe begin je met een koolhydraatarm dieet? 

Natuurlijk kun je simpelweg proberen om voedingsmiddelen met koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijker door een eetschema te volgen. Stel bijvoorbeeld elke week een voedingsschema op. Door je voeding te plannen, voorkom je dat je op een onbewaakt moment naar koolhydraatrijke snacks grijpt. Om je macronutriënten goed bij te houden is het raadzaam en handig om gebruik te maken van een voedingsapp. Hierdoor kan jij makkelijk jouw voeding bijhouden en weet je precies hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt!  

Een handige tool voor een koolhydraatarm dieet is een keukenweegschaal. Hiermee krijg je een nauwkeurig inzicht in hoeveel koolhydraten er op je bord liggen. Lees meer over de FITAGE bluetooth keukenweegschaal.  

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes