Meteen naar de content

5 Oorzaken van Buikvet

buikomvang meten

Het verbranden van buikvet is voor ontzettend veel mensen een gezondheidsdoel. Het is namelijk best een uitdaging om dit effectief aan te pakken. In dit blog doen we 5 oorzaken van buikvet uit de doeken, zodat je precies weet waar je aan kunt werken.   

 

Te veel buikvet is ongezond   

Laten we vooropstellen dat buikvet normaal is. Maar te veel buikvet is ongezond. Zo heb je een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Er zijn twee soorten buikvet: visceraal vet en onderhuids buikvet. Onderhuids buikvet kun je vastpakken, visceraal vet niet. Het is vooral visceraal vet wat erg gevaarlijk is als je er te veel van hebt.   

 

5 oorzaken van buikvet 

1. Calorieënoverschot door ongezonde voeding

Een structureel calorieënoverschot door ongezonde voeding is een van de grootste boosdoeners van buikvet. Een calorietekort zorgt er juist voor dat je vet verliest over je gehele lichaam en dus ook bij je buik.   

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die funest zijn voor een platte buik: 

  • Suikers. Vooral suikerrijke drankjes (denk aan frisdrank en vruchtsappen) zijn dikmakertjes. Je krijgt hierdoor namelijk in korte tijd veel suikers binnen die niet vullen. Als je je calorieën drinkt in plaats van eet, bijvoorbeeld met frisdrank, krijg je geen verzadigd gevoel maar wel een bak met calorieën.   
  • Koolhydraten. Voorbeelden van producten met veel koolhydraten zijn brood, aardappelen en pasta. Vooral bewerkte koolhydraten als wit brood en witte pasta kun je beter laten staan. Veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen verliezen buikvet. Dit komt omdat ze vaak ineens een stuk minder calorieën eten op een dag en hierdoor een calorietekort creëren.  
  •  Zout. Je lichaam heeft zout nodig, maar te veel zout kan ervoor zorgen dat er water van je bloedbaan in je huid terechtkomt en je er opgezwollen uit gaat zien.   

De vraag is dan natuurlijk: wat moet je wel eten? Vezels en eiwitten lijken effectieve middelen te zijn in de strijd tegen buikvet. Dit komt deels omdat beide je snel een vol gevoel geven, waardoor je minder grote porties eet en niet binnen een mum van tijd weer honger krijgt. Daarnaast helpen groenten tegen de opslag van buikvet.   

Frisdrank en vruchtsappen laat je dus liever staan, maar wat drink je dan wel? In ieder geval zoveel mogelijk water. Daarnaast zijn koffie en thee en dan vooral groene thee een goed idee. Let wel op: het is daarbij wel belangrijk dat je het zonder suiker, melk of honing drinkt. Het gaat immers om de calorieën.   

Door deze veranderingen in je voedingspatroon toe te passen, kom je sneller in een calorietekort. Daardoor creëer je een negatieve energiebalans en val je af. 

2. Te weinig of de verkeerde beweging   

Een inactieve leefstijl draagt onverminderd bij aan buikvet. Dit komt omdat je dagelijks gemiddeld minder verbrandt als je niet sport, waardoor je neutrale energiebalans lager komt te liggen. Dit is de balans tussen de hoeveelheid energie die je uit je voeding haalt versus de balans die je lichaam verbruikt.   

Daarnaast kan het ook nog eens liggen aan de verkeerde beweging. Het is bijvoorbeeld een hardnekkige mythe dat buikspieroefeningen je een strakke buik bezorgen. Je maakt de spieren in je buik wel sterker, maar dat zie je alleen als je weinig buikvet hebt. Wil je buikvet aanpakken, dan zal je allereerst het juiste voedingspatroon moeten hebben. Dit kun je aanvullen met een combinatie tussen cardio en krachttraining.  

 

sportende man

 

3. Stress 

Bij stress maakt je lichaam cortisol aan, wat men ook wel het stresshormoon noemt. Bij een hoog cortisolgehalte en een calorieoverschot wordt alles wat je eet sneller opgeslagen in vet.  

Daarnaast kan stress er sowieso voor zorgen dat je meer dan nodig én ongezond eet. Stress oplossen is wellicht makkelijker gedaan dan gezegd, maar wel een belangrijk punt om op te lossen. Probeer eens op te schrijven wat je stress geeft en vanuit daar na te denken hoe je dit te lijf kunt gaan.  

4. Een slechte nachtrust   

Ook een slechte nachtrust zorgt voor hogere cortisolwaarden. Met onvoldoende nachtrust doelt men op minder dan zes uur slaap, maar het liefst slaap je zeven tot acht uur. Heb je moeite om in slaap te vallen? Drink dan ’s middags geen cafeïne meer en vermijd blauw licht minstens een uur voordat je gaat slapen. Een boek lezen voor het slapen gaan doet ook wonderen, en dan bedoelen we niet een digitale versie😉  

5. Alcohol  

Dat alcohol in dit lijstje staat, komt ongetwijfeld niet als een verrassing. Niet voor niets is er de term bierbuik. Alcohol zorgt ervoor dat alles wat je eet sneller wordt opgeslagen in vet. Dit komt omdat je lichaam zo druk bezig is met het afbreken van alcohol dat er nauwelijks tot geen ruimte is om je voeding op een goede manier af te breken.   

Alcohol kan daarbovenop verantwoordelijk zijn voor een slechte nachtrust (zie punt 4).  Wil je toch eens van een glaasje genieten, drink er dan in ieder geval voldoende water bij.   

 

Hoe kom je erachter hoeveel buikvet je hebt?   

Een handige tool voor het aanpakken van visceraal vet is een slimme weegschaal. Een normale weegschaal houdt namelijk geen rekening met je lichaamssamenstelling. De FITAGE bluetooth weegschaal meet onder andere hoeveel visceraal vet je hebt.   

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes