Meteen naar de content

Alles over jezelf wegen: wanneer is het beste moment?

Alles over jezelf wegen: wanneer is het beste moment?

De weegschaal hoeft absoluut niet je ergste vijand te zijn. Het is zelfs een uiterst handig hulpmiddel als je ontevreden bent over je gewicht en een gezondere leefstijl najaagt. Je vertrouwt op de nauwkeurigheid van de weegschaal, vooral wanneer de cijfers steeds dichter bij je doelgewicht komen. Bovendien kan een weegschaal bijdragen aan het opsporen van eventuele gezondheidsproblemen en andere veranderingen in je lichaam.

In dit blog gaan we uitgebreid in op hoe je jezelf op de juiste manier kunt wegen. Waarom het belangrijk is, wanneer je jezelf het beste kunt wegen, waar je de weegschaal moet neerzetten en hoe je op de weegschaal moet staan.


Waarom moet je jezelf regelmatig wegen?

Het weegmoment is voor veel mensen die wensen af te vallen - op zijn zachts gezegd - niet hun favoriete moment van de dag. Het is echter wetenschappelijk bewezen (zie tekstkader hieronder) dat dagelijks wegen motiveert om gewicht te verliezen of om het juiste gewicht te behouden. Het wegen helpt je namelijk herinneren wat je doelen precies zijn. Door je bewust bezig te houden met je doelen, is de kans groter dat je deze daadwerkelijk bereikt.

Het is daarbij belangrijk dat het wegen zo nauwkeurig mogelijk gebeurt. Anders heb je immers niet de juiste cijfers om te vergelijken en krijg je een vertekend beeld van je gewichtsverloop. Daarbovenop geldt: hoe meer dagen in de week je meet, hoe betrouwbaardere data je hebt voor de weekgemiddelden.

Wetenschappelijk onderzoek over wegen

Het Amerikaanse Cornell University deed in 2015 een twee jaar durend onderzoek naar het effect van regelmatig wegen. Hieruit bleek dat de deelnemers die zichzelf elke dag wogen en hun resultaten bijhielden, meer succes hadden met het afvallen en op gewicht blijven. Dit bleek zeker voor mannen te gelden. Een goede stap naar een gezondere leefstijl dus! 

 

Wanneer moet je jezelf wegen?

Om een goed beeld van je vooruitgang te krijgen, is het belangrijk om jezelf altijd op dezelfde momenten te wegen. Het beste is om jezelf ’s ochtends te wegen, nog voordat je iets hebt gegeten of gedronken en nadat je naar het toilet bent geweest – een volle blaas en/of darmen heeft namelijk invloed op je gewicht. In de ochtend weeg je meestal het lichtst, omdat je lichaam vocht verliest tijdens het slapen. Je lichaam draagt dan bovendien nog niet het gewicht van maaltijden met zich mee. Weeg jezelf ook vóór het douchen, want hierdoor kan je lichaam water opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat je gewicht (in kleine mate) toeneemt.

Fluctuatie van het gewicht is heel normaal

Het is volkomen normaal dat je gewicht fluctueert. Je dagelijkse gewicht wordt door ontzettend veel factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door je maaginhoud, darminhoud, de opslag van suikers in je spieren, spiergroei en de hoeveelheid vocht in je lijf. Dat plaatje is iedere dag anders. Je gewicht hoeft daarom lang niet altijd iets met lichaamsvet te maken te hebben.

Een aantal voorbeelden: wanneer je een gerecht met veel zout eet, zorgt dat ervoor dat je veel water vasthoudt. Dit heeft een tijdelijk hoger gewicht tot gevolg, terwijl dit niets over lichaamsgewicht zegt. Na één dag neemt de gewichtstoename meestal alweer af. Alcohol heeft juist een tegenovergesteld effect. Alcohol droogt uit, waardoor je de dag erna een paar kilo lichter kunt zijn door het vochttekort. Dit verloren vocht komt er een paar dagen later gewoon weer aan. Ook na een heftige sportsessie kun je lichter wegen, omdat je veel water hebt verloren tijdens de workout. Vrouwen kunnen net voor hun menstruatie weer één tot twee kilo zwaarder zijn door het vasthouden van extra vocht. Kortom: één enkel weegmoment kan een vertekend beeld geven.

Gebruik dagmetingen voor het berekenen van een weekgemiddelde

Een dagmeting zegt weinig over je vooruitgang. Gewicht kan elke dag tot wel anderhalve kilo verschillen door de factoren die we hierboven noemden. Het is desondanks goed om jezelf dagelijks te wegen, maar dat is enkel omdat je dan een weekgemiddelde kunt berekenen. Door naar je weekgemiddelden te kijken, kun je jouw vooruitgang goed meten. Dit laat namelijk een trend zien.

Je berekent het weekgemiddelde door jezelf een aantal dagen te wegen en dit getal ergens te noteren. Aan het eind van de week heb je dan een aantal getallen, die je bij elkaar optelt en vervolgens door het aantal weegmomenten deelt.

Weeg jezelf niet vaker dan één keer per dag. Je gewicht verandert namelijk door de dag heen en een ongelukkige relatie met gewicht en eten ligt dan al snel op de loer. Je vooruitgang bijhouden is goed, maar het moet zeker geen obsessie worden.

Als je jezelf liever niet elke dag weegt

Maakt elke dag op de weegschaal staan je heel ongelukkig? Het is niet verstandig om jezelf dagelijks te wegen als het je enkel frustratie oplevert. Hoewel regelmatig wegen kan bijdragen aan gewichtsverlies, is het ook niet nodig om je blind te staren op de cijfers. Gewicht zegt, zoals hierboven uitgelegd, niet alles. Het is een indicatie.

Als bovenstaande op jou van toepassing is, raden we aan om jezelf 2 à 3 keer per week te meten. Bereken vervolgens de weekgemiddelden uit en vergelijk deze met elkaar.

Het liefst doe je de metingen altijd op dezelfde dagen. Het is vaak wenselijk dat een meting niet in het weekend valt, omdat je hierin dikwijls ongezondere keuzes maakt en dus meer weegt. Dit hoeft overigens niet voor iedereen te gelden: misschien sport je juíst wel meer in het weekend en/of is er bij jou geen sprake van uitspattingen in het weekend. Kijk bij het bepalen van de weegdagen dan ook zeker naar jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

 

 

Hoe moet je op de weegschaal staan?

Jezelf wegen klinkt wellicht simpel, maar het is wél ontzettend belangrijk dat je op de juiste manier op de weegschaal staat. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot een onnauwkeurige meting. Alleen door consequent nauwkeurig te meten kun je je vooruitgang daadwerkelijk bijhouden. Hieronder vind je je een aantal tips voor hoe je op de juiste manier op de weegschaal staat. 

  • Ga rustig op de weegschaal staan.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk in het midden van de weegschaal staat.
  • Probeer zo stil mogelijk te staan.
  • Zet je voeten naast elkaar. Zorg dat het gewicht goed verdeeld is over beide voeten. Let erop dat je voeten plat op de weegschaal moeten staan.
  • Sta rechtop tijdens het wegen. Lees het gewicht af door je hoofd naar beneden te draaien en niet door je knieën te buigen.
  • Gebruik je een FITAGE personenweegschaal? Zorg dan dat je blote voeten hebt tijdens de meting, zodat je alle lichaamsgegevens meet.


Waar moet je de weegschaal neerzetten?

Om de meest nauwkeurige en accurate meting te krijgen, is het goed om te weten op welke plek je je weegschaal het beste kunt neerzetten. Het liefst staat je weegschaal altijd op dezelfde plek, omdat een andere plek een andere weging kan veroorzaken. Hieronder onze tips! 

  1. Plaats de weegschaal op een harde ondergrond 

Plaats je weegschaal op een harde ondergrond, zoals een houten vloer of een tegelvloer. Als je jouw weegschaal gebruikt op een oppervlak met vloerbedekking kan dit leiden tot een onnauwkeurige meting. Dit komt door de zachtheid van de vezels van het tapijt. Deze werken als een soort vering, waardoor de ondersteuning van de weegschaal minder gevoelig is voor je gewicht. 

  1. Zorg dat de ondergrond vlak is 

Door je weegschaal op een vlakke ondergrond te plaatsen ben je ook verzekerd van een meer accurate meting van je gewicht. Een oneffen en egaal oppervlak kan leiden tot een verstoring van de kalibratie en dus tot een minder nauwkeurige aflezing. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op een vloer met steentjes of een ruwe natuurstenen vloer. Probeer daarom het liefst je weegschaal op een tegel-, parket- of laminaatvloer te plaatsen.

  1. Zet de weegschaal in de badkamer 

De badkamer is een perfecte plek om je weegschaal neer te zetten, omdat die normaal gesproken een harde en vlakke ondergrond heeft. Bovendien kun je je hier snel elke dag rond dezelfde tijd en zonder kleding wegen. Door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, kun je de routine beter aanleren en je gewicht en gewichtsverlies nauwkeuriger bijhouden. Uiteraard mag een andere plek waar je jezelf eenvoudig elke dag kunt wegen ook. Onthoud daarbij: hoe harder de ondergrond, hoe accurater de meting. 


Nog wat overige tips voor het wegen op de juiste manier

 We geven je nog wat overige tips voor het wegen:

  • Draag altijd zo min mogelijk kleding als je op de weegschaal gaat staan. Wellicht denk je dat het niet veel verschil uitmaakt, maar de hoeveelheid kleding heeft absoluut invloed op je gewicht. Met schoenen en een dikke jas aan ben je bijvoorbeeld al snel een paar kilo zwaarder. Wil je toch liever met kleding wegen, zorg dan dat je altijd min of meer hetzelfde aanhebt.
  • Gebruik altijd dezelfde weegschaal. Een andere weegschaal verhoogt het risico op lichte veranderingen in jouw metingen.
  • Wellicht vind je het niet nodig om te investeren in een weegschaal voor thuis, omdat er bijvoorbeeld op de sportschool ook eentje staat. Thuis wegen is echter een betere optie als je gewicht wilt verliezen. Het maakt het makkelijker om jezelf ’s ochtends voor het ontbijt te wegen, wat zoals uitgelegd het beste moment is.
  • Ben je fanatiek aan het sporten, maar kom je toch aan? Laat je hier niet door ontmoedigen! Het zou namelijk goed kunnen dat je spieren hebt opgebouwd en die dragen bij aan meer lichaamsgewicht. Sterker nog: spieren zijn zwaarder dan vet. In dat geval is meer gewicht dus juist een goed teken. Dit is ook een van de redenen waarom gewicht niet alles zegt. Om hier meer inzicht in te krijgen, kun je een weegschaal kopen die zowel gewicht als lichaamsvet en spiermassa meet. Hierdoor kun je zien of je daadwerkelijk meer spieren hebt gekregen!
  • Zoals eerder benoemd, zorgt een gerecht met veel zout ervoor dat je water vasthoudt en daardoor tijdelijk meer weegt. Het heeft dan weinig zin om op de weegschaal te staan, omdat het aangegeven getal op zo’n moment minder nauwkeurig is. Nóg beter is om te minderen met zout. Hoewel het lichaam zout nodig heeft, krijgen de meeste Nederlanders er al snel te veel van binnen. Dit komt omdat er veel zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Door zo min mogelijk pakjes en zakjes te gebruiken, heb je meer controle over de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Probeer daarbovenop om verse of gedroogde kruiden als smaakmakers te gebruiken in plaats van zelf zout aan je eten toe te voegen.
  • Valt het getal dat je weegschaal aangeeft tegen? Probeer je humeur daar niet door te laten beïnvloeden. Het draait uiteindelijk om de vooruitgang die je over een langere periode boekt, dit kun je bijvoorbeeld zien aan de weekgemiddelden. Focus je liever op de positieve veranderingen die je doormaakt dan puur op getallen. 🚀

 

 

Het kiezen van de juiste weegschaal

Tot slot is het belangrijk dat je de juiste weegschaal kiest. Een analoge personenweegschaal geeft vaak een nietszeggend getal en vertelt je niets over de hoeveelheid vet, water of spieren waaruit jouw lichaam bestaat. Om zowel je gezondheid als je conditie te verbeteren is het essentieel om het complete plaatje te bekijken.

De FITAGE personenweegschaal WiFi met vetpercentagemeter gaat verder dan gewichtsmetingen en kan jou precies vertellen hoe jouw lichaam in elkaar steekt. Dit maakt hem perfect als ondersteuning bij het opbouwen van spiermassa of gezond afvallen. Je merkt niet alleen dat je vooruitgaat, maar ziet dit ook terug in harde cijfers. De slimme weegschaal meet maar liefst 15 verschillende lichaamswaarden met uitgebreide uitleg in de app: gewicht, BMI, lichaamsvet, spiermassa, vochtbalans, botmassa, BMR (metabolisme), vetvrij lichaamsgewicht, onderhuids vet, visceraal vet, spieropslagvermogen, skeletspier, eiwit, metabole leeftijd en lichaamstype.

De WiFi-weegschaal en bijbehorende app van FITAGE helpen je alle informatie over jouw lichaam snel en overzichtelijk op één plek te verzamelen. De overzichtelijke statistieken en uitleg maken het makkelijker én leuker om je vooruitgang bij te houden. Ook biedt FITAGE richtlijnen om jouw gewichts- of BMI doelstellingen te behalen. Zo voorkom je op tijd gezondheidsproblemen en hoef je geen handmatige notitieboekjes of ingewikkelde schema’s meer te gebruiken.

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes