Meteen naar de content

Zelfdiscipline bij het trainen en afvallen

Zelfdiscipline trainen afvallen

Vind jij het lastig om die snacks te laten liggen? Krijg jij jezelf niet naar de sportschool gesleept? Dan kan jij nog wat werken aan je zelfdiscipline!

 

Discipline en ons oerbrein 

In de oertijd was het niet vanzelfsprekend dat er iedere dag voedsel op de plak zou liggen. Jagers en verzamelaars waren constant op zoek naar voedsel en aten dat gretig op om een buffer te creëren in de wetenschap dat er ook dagen van schaarste waren. De mens is sinds die tijd amper veranderd, maar de wereld waarin wij leven is totaal anders dan de wereld die de oermens kende. Voedsel is er in overvloed en de heerlijke geur van vers brood in de supermarkt laat ons nog meer verlangen naar al deze lekkernijen. De oermens in jou wil al deze lekkernijen die je in de supermarkt tegenkomt gelijk opeten om een goede buffer op te bouwen.

Hoe komt het dan dat jij daar niet als een oermens het schap in springt en begint te eten zodat de beveiliging jou naar buiten moet slepen? Dit noem je Inhibitievermogen. Dit betekent eigenlijk niets meer dan het onderdrukken van impulsieve acties die de oermens in jou maar al te graag naar boven ziet komen. Soms lukt het niet om die oermens te onderdrukken en geef je toch toe. Naast het beheersen van jouw impulsieve gedrag leer je ook om meer discipline te kweken met de volgende handige tips vanuit de psychologie!

 

Zelfdiscipline trainen afvallen

Slapen en discipline

Als je moe bent wordt het lastiger om de oermens in jezelf te onderdrukken. Dit noem je Ego depletion. Eigenlijk zijn je hersenen een soort batterij die je tijdens het slapen oplaadt. Aan het eind van de dag is de batterij bijna leeg en wordt het dus lastiger om je in te houden met snacken of om jezelf tot sporten te zetten. Slaap is dus net zo belangrijk als sporten en het bijhouden van je calorie inname als het gaat om afvallen of trainen!

 

Motivatie en zelfdiscipline

Ook je attitude en motivatie hebben invloed op het in toom houden van de oermens in jezelf. Attitude betekent niets anders dan de houding die jij hebt tegenover een bepaald object, persoon of gedraging. Motivatie bepaalt voor een groot deel jouw attitude ten opzichte van een gedraging. Als je heel gemotiveerd bent om af te vallen zal jij dus sneller geneigd zijn om te gaan sporten. Een tip om vol te blijven houden is dan ook om je motivatie duidelijk te hebben. Waar doe jij het voor? Als jij je doel voor ogen hebt, zal je ook iets hebben om naar toe te werken!

 

Gewoontes en zelfdiscipline

De oermens in jou houdt erg van gewoontes. Het is dan ook heel makkelijk om in je gewoontes te vervallen. Een gewoonte doorbreken is een van de moeilijkste dingen om te doen en zeker als het om een zeer verslavende gewoonte gaat. Toch is er iets wat bijna net zo krachtig is als een gewoonte namelijk: Sociale druk. We geven het niet graag toe omdat wij krachtige individuen willen zijn. Toch zijn wij erg ontvankelijk voor de sociale druk van anderen om ons heen en dat is niet zo gek. In de oertijd was het niet mogelijk om te overleven zonder groep waardoor mensen sociale wezens werden.

Hoewel het begrip sociale druk vaak negatief gebruikt wordt kan het ook voor positieve doeleinden gebruik worden. Als jij je vrienden vertelt dat je gaat stoppen met een gewoonte zal jij onbewust extra druk voelen om je hier aan te houden door de sociale druk en jouw consistente brein. Dit is voor jou een goede stok achter de deur om de oermens in jou niet binnen te laten. Vertel je vrienden dus wat jouw doelen zijn, of het nou gaat over afvallen of fitness!

Een andere manier om gewoontes te doorbreken is zelfbinding. Bij zelfbinding zorg je er voor dat het lastiger wordt om de gedraging te voeren. Een voorbeeld hiervan is het invriezen van je pinpas zodat je geen impuls aankopen kan doen of door de snacks achter slot en grendel te zetten. Zo wordt het makkelijker om de oermens in jou aan te pakken!

Hou deze tips in je achterhoofd en ervaar hoe makkelijk het kan zijn om de oermens in jou te temmen!

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes