Meteen naar de content

4 Redenen waarom sporten goed is voor je immuunsysteem

4 Redenen waarom sporten goed is voor je immuunsysteem

Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar het heeft ook een positief effect op je immuunsysteem. In deze blog bespreken we vier redenen waarom sporten goed is voor je immuunsysteem en hoe regelmatige lichaamsbeweging je kan helpen om die griepjes buiten de deur te houden. Daarnaast geven we je praktische tips om je immuunsysteem te versterken.

 

1. Verbeterde bloedsomloop

Ten eerste versterkt sporten je immuunsysteem omdat het je bloedsomloop verbetert. Tijdens het sporten gaat je hart sneller kloppen, waardoor je bloed beter wordt rondgepompt en je immuuncellen sneller door je lichaam kunnen reizen. Dit betekent dat je lichaam sneller en efficiënter infecties kan bestrijden. Zie het als brandweerwagens die de snelweg verkiezen boven plattelands weggetjes om een brand te blussen. Hoe sneller deze wagens rijden, des te eerder de brand geblust kan worden.

 

2. Aanmaak endorfines

Daarnaast stimuleert sporten de productie van endorfines, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’. Deze hormonen helpen niet alleen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren, maar ze hebben ook een positief effect op je immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig sporten minder vatbaar zijn voor verkoudheid en andere infecties. Stress is een grote boosdoener voor je vitaliteit en kan door sport buiten de deur gehouden worden!

 

3. Verminderen van ontstekingen

Bovendien kan sporten ook helpen om ontstekingen in je lichaam te verminderen. Door regelmatig te bewegen versterk je niet alleen je spieren en botten, maar verminder je ook de kans op ontstekingen die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Dit kan op lange termijn bijdragen aan een betere algehele gezondheid en een sterker immuunsysteem.

Sporten helpt je immuunsysteem op de lange termijn door:

  • Minder vetweefsel: Regelmatig bewegen kan je helpen om vet te verliezen. Minder vet in je lichaam betekent minder ontstekingen, omdat vetcellen stoffen produceren die ontstekingen veroorzaken.
  • Meer ontstekingsremmende stoffen: Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichaam meer stoffen aanmaakt die ontstekingen tegengaan. Hierdoor worden ontstekingen in je lichaam verminderd.

Sporten heeft dus een dubbele werking: het vermindert vet en verhoogt de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen, wat je immuunsysteem sterker maakt. 

 

4. Verlengde levensduur

Een actieve levensstijl kan je levensduur op verschillende manieren verlengen. Ten eerste heeft regelmatig sporten een positief effect op je algehele gezondheid. Het vermindert het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en bepaalde vormen van kanker. 

Daarnaast heeft regelmatig sporten ook een positieve invloed op je mentale gezondheid. Het kan stress verminderen, depressieve gevoelens tegengaan en zorgen voor een betere kwaliteit van slaap. Een goede mentale gezondheid is ook een belangrijke factor die bijdraagt aan een langere levensduur.

Verder kan een actieve levensstijl zorgen voor een betere conditie, spierkracht en flexibiliteit, waardoor je lichamelijk beter in staat bent om dagelijkse activiteiten uit te voeren en om te gaan met de uitdagingen die het ouder worden met zich meebrengt. Het is wetenschappelijk bewezen dat in beweging blijven het verouderingsproces vertraagt.

 

Wat zou ik doen als personal trainer?

Zoals je hebt gelezen is sporten enorm belangrijk voor een goede weerstand. Als personal trainer benadruk ik het belang van een gezonde levensstijl voor een sterk immuunsysteem. Want naast regelmatig bewegen is wat je eet ook heel belangrijk.

Voeding

Zoals de meeste weten is voeding ontzettend belangrijk bij de opbouw van spiermassa en het kwijtraken van vetmassa. Oftewel je lichaamscompositie. Het is belangrijk om te begrijpen hoe voeding je immuunsysteem kan beïnvloeden, oftewel je vermogen om ziektes te bestrijden. Hier zijn enkele voedingsstoffen en hoe ze je kunnen helpen gezond te blijven:

Vitamine C

Deze vitamine staat bekend als een krachtige antioxidant. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en spelen een belangrijke rol bij het versterken van je immuunsysteem. Voedingsmiddelen zoals sinaasappels, aardbeien, paprika's en broccoli zijn rijk aan vitamine C en kunnen je helpen om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Door je immuunsysteem te versterken, helpt vitamine C je lichaam beter te vechten tegen infecties.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor je lichaam op verschillende manieren. Het helpt niet alleen bij het reguleren van je immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen, maar het is ook nodig voor sterke botten en spieren. Hoewel je lichaam vitamine D kan maken wanneer je in de zon bent, zijn voedingsmiddelen zoals eieren, vette vis en zuivelproducten met toegevoegde vitamine D goede bronnen van deze vitamine. Door ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt, kun je je immuunsysteem versterken en je lichaam beter voorbereiden op het bestrijden van ziektes.

Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat je immuunsysteem helpt bij de werking. Het speelt een rol bij het maken van witte bloedcellen die vechten tegen infecties, en het reguleert ontstekingsreacties in je lichaam. Je kunt zink vinden in voedsel zoals vlees, schaaldieren, noten en zaden. Als je genoeg zink binnenkrijgt, kan het je immuunsysteem sterker maken en je helpen om niet ziek te worden.

Probiotica

Deze goede bacteriën zijn belangrijk voor je darmen en je immuunsysteem. Ze zorgen voor een gezonde darmflora, wat betekent dat er veel goede bacteriën in je darmen zitten. Dit helpt om slechte bacteriën en virussen buiten te houden, waardoor je minder snel ziek wordt. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten en zuurkool zitten vol met deze goede bacteriën, die probiotica worden genoemd. Als je deze voedingsmiddelen eet, houd je je darmen gezond en maak je je immuunsysteem sterker.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn als beschermers voor je lichaam. Ze helpen om schade door vrije radicalen te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Dit is belangrijk omdat het je cellen en weefsels beschermt tegen schade en helpt om je immuunsysteem sterker te maken. Voedingsmiddelen zoals bessen, groene bladgroenten, noten en zaden zitten vol met antioxidanten. Als je deze eet, help je je lichaam te beschermen tegen ziektes en infecties.

 

Tot slot, rust

Rust is belangrijk voor een gezond lichaam. Tijdens het slapen herstelt en vernieuwt ons lichaam, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziekten. Onvoldoende slaap kan ons immuunsysteem verzwakken en onze weerstand verminderen.

Let op! Het is belangrijk om te weten dat je juist niet moet sporten als je griep of een zware verkoudheid hebt. Tijdens ziekte heeft je lichaam alle energie nodig om de ziekte te bestrijden. Het belasten van je lichaam door te sporten kan een veel grotere impact hebben op je immuunsysteem dan supplementen. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft om volledig te herstellen voordat je je weer in sportieve activiteiten stort.

Daarom is het belangrijk om genoeg te rusten en een regelmatig slaappatroon te volgen om gezond te blijven. Volwassenen wordt geadviseerd om gemiddeld 7-9 uur per nacht te slapen voor een sterke gezondheid en weerstand. Sporten kan ook helpen bij een betere nachtrust door stress te verminderen en endorfines vrij te maken.

 

Ben jij klaar om jouw weerstand te versterken?

Kortom, sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het heeft ook vele voordelen voor je immuunsysteem. Door regelmatig te bewegen en actief te blijven, kun je je immuunsysteem versterken en je lichaam beschermen tegen infecties en ziektes. Aangevuld met de juiste voeding en voldoende rust maak je optimaal gebruik van de voordelen.

Ik hoop dat deze blog je gaat helpen met het implementeren van tools en technieken om gezond te blijven. Benieuwd naar mijn andere blogs? Bezoek mijn website (www.ak-personaltraining.nl) of Instagram pagina (@angeloo.kr). Be healthy!

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes