Misschien herken je het wel: Je loopt gedachteloos naar de keuken, pakt een zak chips en werkt ‘m zo naar binnen terwijl je piekert over die deadline op werk. Of je bent een drukke ouder die koekjes eet in je auto terwijl je de kinderen hele dagen heen en weer naar de opvang, school, vriendjes en voetbal brengt. Voor je het weet vliegen de kilo’s eraan! Daarom geven wij in dit blog 3 tips tegen aankomen door stress.
Elke keer dat je gestrest bent, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, en als gevolg daarvan komt glucose vrij. Je lichaam doet dit om je de energie te geven die je nodig hebt om te ontsnappen uit een potentiële risicovolle situatie (ook wel bekend als de fight or flight-reactie). Zodra de “dreiging” is afgenomen, daalt je bloedsuikerspiegel weer. Dit is wanneer de cortisol in een hogere versnelling komt om je energievoorziening snel aan te willen vullen en krijg je, je raad het al, zin om te eten.
Hoe voorkom je aankomen door stress?
Als je jezelf herkent in een van bovenstaande scenario's, ben je niet de enige. Stress die lange tijd aanhoudt, is een drievoudige klap voor gewichtsverlies. Het verhoogt onze eetlust, zorgt ervoor dat we vet vasthouden en bemoeit zich met onze wilskracht om een gezonde levensstijl te implementeren. Maar hoe kun je aankomen door stress voorkomen?
1. Lichaamsbeweging
Door je regelmatig fysiek in te spannen, sla je twee vliegen in één klap. Naast dat lichaamsbeweging helpt calorieën te verbranden, kan het ook leiden tot productie van meer endorfines. Dit zijn de chemische stoffen in je hersenen die een positieve invloed hebben op je humeur en gevoel van ontspanning. Hierdoor kun je beter omgaan met stressvolle situaties. Sportschool dicht of geen tijd? Probeer momenten in je dagelijkse leven te vinden voor nét dat beetje meer beweging, ga bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt of neem de trap in plaats van de lift.
2. Vind momenten voor jezelf
Een wandeling maken, een boek lezen, naar een yogales gaan, een massage krijgen of tijd vrijmaken voor vrienden en familie kan helpen om stress te verminderen zonder kilo's toe te voegen. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor vrijetijdsactiviteiten met dreigende deadlines, helpt het nemen van een moment voor jezelf je hoofd leeg te maken en je humeur te verbeteren zodat je minder snel te veel eet.
3. Houd een dagboek bij
Het opschrijven van je dagelijkse ervaringen, hoe klein ook, of jouw belangrijkste (gezondheids)doelen houd je handen en je hersenen bezig, zodat je minder snel gaat snacken. Daarnaast geeft het je inzicht in waarom je je zo gestrest voelt en kun je hier sneller iets aan doen. Door je doelen op het gebied van gezond eten en bewegen op te schrijven, kun je je bovendien bewuster worden van je wens om gezonder te leven en je motivatie vergroten.
Een beetje stress in het leven is heel normaal, dus maak je geen zorgen als je af en toe wat druk voelt. Wanneer je echter door langdurige periodes met stress gaat en het steeds meer van invloed op je dagelijkse leven is, wordt het tijd om actie te ondernemen. Je voelt je bijvoorbeeld heel moe overdag en je ziet dat de weegschaal wat hogere cijfertjes aangeeft. Het is dan belangrijk dat je op tijd dat je het bij de basis begint: het verminderen van stress!
Lees hier meer over hoe je discipline tijdens het afvallen en fit worden kunt behouden.