Meteen naar de content

Hoeveel gram vet heeft jouw lichaam nodig per dag?

Hoeveel gram vet per dag heeft jouw lichaam nodig? - FITAGE

"Vet eten maakt dik." Dat is wat veel dieetgoeroes nog niet zo lang geleden zeiden, toen vetarme diëten de overhand hadden en vetarme voedingsmiddelen in de schappen stonden. Maar is dit wel zo? Inmiddels begrijpen we het metabolisme van de mens goed genoeg om te zeggen dat vet niet de vijand is. Maar hoeveel gram vet per dag heeft een lichaam dan nodig? 

Samen met eiwitten en koolhydraten is vet een van de drie essentiële macronutriënten in voeding. Het lichaam absorbeert deze nutriënten uit voedsel en gebruikt ze voor de aanmaak van energie en andere functies.

Hoeveel gram vet


Hieronder gaan we in op verschillende soorten vet en geven we een aantal suggesties voor hoeveel gram vet je per dag nodig hebt.

 

Hoeveel gram vet per dag heb ik nodig?

De juiste hoeveelheid gram vet per dag die je nodig hebt ligt onder andere aan je doelen, je voedingspatroon en je lichaam. De standaard aanbeveling voor de juiste hoeveelheid vet per dag is tussen 20% en 40% van je dagelijkse energiebehoefte. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor vrouwen en ongeveer 100 gram vet per dag voor mannen.

Let hierbij op dat je niet meer dan 10% (of 22 gram vet voor vrouwen en 28 gram vet voor mannen) aan verzadigde vetten binnen krijgt. Je kunt dit gemakkelijk bijhouden met een slimme keukenweegschaal met een mobiele app. Zo krijg je meer inzicht in jouw lichaam en hoeveel voedingsstoffen het binnen krijgt en nodig heeft.

 

De voordelen van vet voor je lichaam

Vetten zijn essentieel voor het lichaam om energie te produceren, je warm te houden en om nieuwe cellen en benodigde hormonen te produceren. De juiste vetten kunnen geweldig zijn voor je hersenen, hart en de opname van vitamines.

De voordelen op een rij:

  • Energie: Vet is een uitstekende energiebron.
  • Hormoonregulatie: Vetten reguleren de productie van hormonen en genen die nodig zijn voor groei en een goed metabolisme.
  • Opname van vitamines: Vitamines A, D, E en K hebben vet nodig op opname in het lichaam te faciliteren.
  • Hersenfunctie: Voldoende vet in voeding is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en heeft een positieve impact op je humeur en gemoedstoestand.
  • Smaak en volheid: Door vet aan voedingsmiddelen toe te voegen, krijgen ze een rijkere smaak en wordt de maaltijd vullender.

 

Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Vetten kunnen zeer goed zijn voor je lichaam. Toch zijn er verschillen tussen de type vetten en soms kan het lastig zijn om te begrijpen hoe deze precies in je voedingspatroon passen, zoals verzadigde en onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetten komen onder andere uit avocado, olijfolie, noten en eieren en zijn goed voor je lichaam omdat ze een gezonde werking hebben op het cholesterolgehalte in je hart- en bloedvaten.

 

FITAGE avocado onverzadigd vet

 

Lees hier meer over het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten en uit welke producten en voedingsmiddelen je welke vetten kunt halen.

 

Gratis Bezorging

Bij elke bestelling

Voor 17:00 besteld

Morgen in huis

2 Jaar Garantie

100% Kwaliteit

Veilige Betaling

Betrouwbare betaalmethodes